Ung drøm om lokførerutdannelse

Forside_Vilde_i_toget.png
Vilde (14) er av de aller yngste aspirerende lokførerne vi har hatt her på Norsk jernbaneskole.

I forrige uke var det mange som sperret opp øynene da en ung jente kom inn i klasserommet på lokomotivførerutdanningen. De nye studentene blir yngre og yngre for hvert år, var det noen som mumlet. Men så ille var ikke stilt, det var Vilde Jensen fra 9. trinn på Skøyenåsen skole som var på jobbskygging.

Vilde fra Teisen i Oslo forteller at hun er svært interessert i å bli lokfører! Da skolen hennes skulle arrangere jobbskygging ønsket hun aller mest å bli en fører fra Flytoget. Det er dessverre ikke lov, men her på Norsk jernbaneskole kan hun få innblikk i yrket i trygg avstand fra sporet.

Hva har du opplevd her i dag?

Jeg har kjørt tog i togsimulator, forteller hun begeistret, først kjørte jeg godstog og deretter var scenariet i simulatoren hentet fra Flytoget – det jeg aller helst ville prøve. Det var morsomt, og gikk skikkelig fort, sier Vilde. I simulatoren fikk jeg se en etterligning av kontrollrommet en lokfører sitter i, og på skjermen vises landskapet toget kjører gjennom, med stasjoner og signaler. Det var kjempefint å kunne sitte der og ha god oversikt. Det er veldig fint at dere bruker simulator, slik at man kan prøve seg fram uten at det er farlig. Jeg trodde det skulle være veldig vanskelig, men jeg fikk til å kjøre ganske langt i simulatoren, så jeg ble ikke avskrekket. Å jobbe i turnus virker ganske greit også, sier hun, da kan jeg jobbe mye i perioder, og så ha lenge fri. Dessuten er det jo godt betalt.

Vi går ut og tar bilder i førerrommet på skolens gamle 69-tog, og det er tydelig at Vilde føler seg hjemme i førersetet.

Vilde har skygget faglærer på lokomotivførerutdanningen Christian Blakseth, og fulgt han i hans arbeidsdag. Christian har sørget for at hun har fått møte både ansatte og studenter og fått snakke med mange hyggelige mennesker. Han har også vist fram en del hjelpemidler skolen bruker i undervisningen, som Briotog og modelljernbane. Er det til barn, undret hun seg, men neida – dette er hjelpemidler som brukes av studentene våre. Her skulle lillebroren min vært, utbryter Vilde, han er helt gal etter leketog. Så kanskje skolen har fått rekruttert to nye studenter til fremtiden.

Er du fornøyd med dagen?

Jeg fikk mye mer lyst til å bli lokfører etter denne dagen, sier Vilde. Nå er planen å fullføre ungdomsskolen og velge en retning på videregående skole som kvalifiserer til lokførerutdanning. Norsk jernbaneskole ønsker lykke til, og ser fram til neste møte, med både Vilde og lillebror.

Vilde_utenfor_toget.png

Publisert: 29.05.2018 09:30 av Maria Dahl