Kurs for å bli hovedsikkerhetsvakt

Stor etterspørsel etter kompetanse som hovedsikkerhetsvakt.
Odd_Gunnar_og_Morten_LITE.jpg

Morten Andersen (21) har mye erfaring fra jernbanesektoren, Odd Gunnar Sollid (35) har ingen. Begge har et felles mål om å bli hovedsikkerhetsvakter. De to møttes på kurs i regi av Jernbaneskolen.

Et av kursene Jernbaneskolen tilbyr er som hovedsikkerhetsvakt. Kursdeltaker skal etter endt opplæring være i stand til å ivareta ansvaret for sikkerheten i forbindelse med arbeider og aktiviteter i og ved spor. Kurset går over sju uker.

- Det har vært nedgangstider i offshore-industrien, der jeg kommer fra, sier Sollid. Da arbeidsplassen min, Vinje Industri, prøvde å orientere seg i et nytt arbeidsmarked fikk vi ofte spørsmål om vi hadde kompetanse som hovedsikkerhetsvakt. Jeg sjekket ut hva det var, og det virket interessant, vi har jo mye erfaring med sikkerhetsrelatert arbeid fra før. Derfor satser vi nå i jernbanesektoren. Det er viktig å ha bred kompetanse, og kunne jobbe der det trengs. Jeg regner med å kunne bli leid inn kontinuerlig som hovedsikkerhetsvakt. Kurset er dyrt, men vi ser det som en investering og håper å kunne tjene inn avgiften ganske raskt.

Bilde: Odd Gunnar Sollid, Vinje Industri

Grundig teori og solid praksis

Morten Andersen har jobbet fire år i Bane NOR som banemontør, noe han gjerne vil fortsette med. Koppang, der han jobber, har ofte manko på hovedsikkerhetsvakt. Nå som Morten har gjennomført kurset kan han sertifiseres og brukes i den rollen også.

- Jeg liker å være selvstendig og allsidig, sier Morten. Gjennom kurs får jeg flere muligheter til erfaring og utvikling. Jobben har allerede spurt meg om jeg kan starte opp som beredskapsvakt, og jeg føler meg klar, sier Morten. Som tredje generasjon jernbanemann vet han hva han går til. Både far og bestefar er banearbeidere og har alltid hatt mye fokus på sikkerhet. Og med kurs, samt veiledet praksis på arbeidsplassen, har Morten god innsikt i hva som kreves av en hovedsikkerhetsvakt.

– Instruktørene på Jernbaneskolen har gitt et godt grunnlag både med teori og praksis, sier Morten. Vi som går sammen på kurset har et bredt spekter av erfaringer og kunnskaper, og vi lærer av hverandre.

Bilde: Morten Andersen, Bane NOR

Flere kurs gir større fleksibilitet

- Det er flere av oss på kurset som ikke har erfaring fra jernbanen, men med et veldig bra innføringskurs i jernbaneteknikk ble jeg klar, forteller Sollid. Senere kan jeg tenke meg å ta kurs som leder for el-sikkerhet. Da vil jo arbeidsgiver få dekket inn den rollen også. Begge er enige om at Jernbaneskolen tilbyr bred kompetanse innen jernbanen, og det er der de begge vil jobbe, ikke minst på grunn av alle de trivelige folka. Snart sørger Morten og Odd Gunnar for å holde alle trygge mens de jobber ved jernbaneskinnene.

Publisert: 05.02.2018 06:00 av Maria Dahl

Oppdatert: 2.02.2018 14:04 av Maria Dahl
« Tilbake
Del denne siden på:
Kontaktinformasjon

 

Francoise Thorkildson

Koordinator trafikksikkerhetsfag

Send mail

Mobil: 480 43 874

 

Odd-Magne Olsen

Fagsjef Bane- og trafikksikkerhetsfag

Send mail

mobil: 916 57 676

 

Godkjent etter:

NS-EN ISO 9001:2015

 

 

 

 

Besøksadresse

Østre Akervei 256, Jernkroken

0976 Oslo

 

Postadresse tidsskrifter/postpakker

Postboks 37, Alnabru

0614 Oslo

 

 

E-post: post@jernbaneskolen.no

Sentralbord: 990 99 949

 

 

 

Ansvarlig redaktør

Skolesjef

Therese Victoria Sørensen

Norsk jernbaneskole på sosiale medier