Moro og alvor på toglederopplæringen

I høst starter et nytt kull med toglederaspiranter på Norsk jernbaneskole. Vårens ferdigutdannede har noen gode råd å gi ferskisene.
Forside_nett.png

Det var et lite kull togledere på skolen i vårsemesteret, to fra Bergen og fire fra Trondheim. Det ble en tett gjeng som var sammen om det meste.

- De nye toglederne kan glede seg, sier de unisont, det er mye å oppleve og lære på de få månedene det tar å bli togleder.

Hele_gjengen.png

Bildetekst: Her er hele gjengen samlet. Fra venstre fagsjef Tormod Snekkerhaugen, timelærer Tale Frostrud, Morten Singsaas (Trondheim), Morten Bråten (Trondheim), Alf Trygve Åsen (Trondheim), Tomas Tandstad (Bergen), Solveig Bikset (Trondheim), Lotte Øvrebø (Bergen), timelærer Tormod Aasheim og avdelingsleder for trafikkopplæring ved Norsk jernbaneskole Kai Jensen.

Gode råd til de nye aspirantene

Alle toglederaspiranter som starter på skolen er godt kjent i skolens lokaler fra før. Samtlige har gjennomgått opplæring på skolen og arbeidet som togekspeditører i Bane NOR, det er en forutsetning for å få starte opp. Togekspeditørene, populært kalt txp, jobber med trafikkstyring på stasjonsområdene, mens toglederne sitter i de store sentralene og styrer trafikken over større områder. Nå i august er det 19 tidligere txp som setter seg på skolebenken for å lære. Opplæringen for de nye toglederaspirantene veksler mellom praksis ute på sentralene, og teoriopplæring samt øvelse i trafikksimulatorene på skolen.

Synes dere de nye studentene bør glede seg?

-Ja, det er mye å se fram til – særlig det å jobbe i simulator er moro. Det er utrolig gøy å få prøvd ut det du lærer i en tilnærmet virkelighet, trygt og praksisnært. Og man får veldig gode diskusjoner ut fra de konkrete scenariene man gjennomfører. Etterpå har man en felles samtale med de andre som har gjennomført øvelsen og instruktørene, og her er det mye bra som kommer opp og som man oppdager. Det er veldig fint å kunne lære av hverandre på den måten, forteller de nyutdannede.

Hva var spesielt vanskelig?

- Utstedelse av kunngjøringer i FIDO var ganske intenst, men vi fikk en enorm mestringsfølelse når vi knakk koden og behersket det. Timelærerne var veldig gode og hjalp oss masse. Vær snille mot dem, oppfordrer vårens studenter.

- Noen dager tenkte vi at det kanskje ville være greit å bare fortsette som txp, forteller et par av dem. En stund var mye veldig kaotisk, men da er det viktig å ikke gi opp. Plutselig blir det bedre, du får mer oversikt. Hold ut, råder de erfarne studentene, ikke gi opp! Det er lys i enden av tunellen, og heldigvis er det ikke et møtende tog der inne, ler studentene. De er fornøyde og selvsikre nå som eksamen er unnagjort, og alle har bestått.

- Det er en veldig omfattende opplæring, og kjempeviktig ikke å komme bakpå fra starten av. Følg med fra første dag, og vær trygg på at du virkelig skjønner og lærer deg alt. Ellers husker du ingenting når eksamen kommer. Og ikke sitt på rommet og les alene, det er mye bedre å danne en gruppe som kan studere sammen. Det er motiverende både faglig og sosialt.

Et annet godt råd studentene vil komme med er å ta quiz-konkurransen på alvor. Her er det mye gøy og mye å lære. Og på kursets siste dag viste det seg å være fine premier også!

- Dere har vært flinke til å spørre, diskutere og lære av hverandre, fortsett med det i yrket også, sier timelærerne. Kjenn at du får selvtillit av det. Kunnskapen har du takket være skolen, og det gir trygghet i en tøff jobb.

Hvor går veien videre?

Klassen forteller at noen skal tilbake en stund som txp før de får lokal tilpasning på deres togledersentral. En av dem skal være instruktør på txp-opplæringen på Norsk jernbaneskole, og en annen skal være praksisveileder. Resten starter ganske fort opp i sin lokale sentral som nybakt togleder. Alle møter uansett til neste år til periodisk togledertrening på Norsk jernbaneskole, noe alle landets togledere gjennomfører hvert år.

Og selvfølgelig planlegger de å holde kontakten med den fine klassen de har blitt så godt kjent med.

Endelig_ferdige.png

Bildetekst: Kull TL vår 2018 er klare for tjeneste!

Klassen ønsker lykke til, til alle de nyeste aspirantene. Og skolen ønsker lykke til, til de nybakte toglederne, og velkommen til det nye
kullet, TL høst 2018.

Publisert: 10.08.2018 11:50 av Maria Dahl